Obnova baterij - Pogosta vprašanja in odgovori o obnovi baterij

obnova baterij in baterijskih paketov packov

Pogosta vprašanja in odgovori o obnovi baterij

Zakaj trdite, da so obnovljene beterije boljše kot originalne baterije ?


Kliknite spodnjo puščico za ogled celotnega članka ....

 1. V večini primerov so proizvajalci električnega orodja uporabili najosnovnejše baterije in tako znižali stroške proizvodnje
  V postopku obnove bomo uporabili visoko zmogljive celice premium kvalitete z zmožnostjo oddajanja višjih tokov 
 2. Baterije priložene vašemu orodju imajo kapaciteto primerno razvoju baterij pred petimi ali več leti
  Odvisno od posameznega modela, a v povprečju so danes na voljo vsaj celice z 30 % višjo kapaciteto kot pred 5 leti.
 3. Zaradi zapletenih trgovski poti in dolgotrajnega skladiščenja nimate zagotovila, kako stare baterije ste dobili, ko kupujete originalno nadomestno baterijo 
  Pri nas obnavljamo celice, ki so vedno sveže in neposredno iz proizvodnje.
  Že nekaj mesečno skladiščenje v neustreznih pogojih lahko trajno zniža kvaliteto baterije.


Kje lahko v praksi opazimo razliko med originalnimi celicami "standardne" kvalitete in vašimi celicami "retail kvalitete" ?

Za začetek naj povemo, da je nemogoče vsaj približno natančno določiti, koliko minut bo baterija poganjala električno orodje. Ta je odvisen od preveč spremenljivih dejavnikov kot so na primer hitrost vrtanja (RPMS) in pa tudi trdota materiala, v katerega vrtamo. Za vsaj okvirno predstavo vzemimo 18 V baterijo proizvajalca DeWalt.

DeWalt baterija vsebuje 1.3 Ah celice. To v praksi pomeni, da bo baterija neprekinjeno poganjala vrtalnik 1/2 ure ob toku 2,6 A amp. Če boste vrtali v izjemno močan material – recimo v kos jekla – bo poraba narasla na 5 A  in ista baterija bo omogočala samo še cca 1/4 ure neprestanega  vrtanja.

Mi bi v takem primeru svetovali menjavo vsaj s celicami 2.0 Ah. To pomeni, da bi ob enakih pogojih naša baterija delovala 54% dlje časa kot originalna baterija.

Kapaciteta celice, uporabljene v originalni celici se razlikuje od proizvajalca do proizvajalca, a ni nič nenavadnega, če so zaradi "optimiziranja stroškov" uporabili tudi 800 mA celice.

V takih primerih je možnost podaljšanja časa z uporabo močnejših in kvalitetnejših celic seveda veliko večja.

 

Kako in koliko časa naj polnim baterijski paket - na kaj moram paziti ?

Večina boljših polnilcev ima vgrajeno mikroprocesorsko voden sistem nadzora napolnjenosti baterije, ki med polnjenjem preverja stopnjo napolnjenosti baterije in polnjenje prekine takoj, ko zazna, da je baterija napolnjena. Vseeno vam odsvetujemo puščanje baterija na polnilcu brez nadzora – že zaradi varnostnih razlogov – zato baterije odstranite iz polnilca, ko so napolnjene.

Če polnilec nima vgrajene napredne mikroprocesorska funkcije nadzora polnjenja napolnjenosti baterije in ima na primer vgrajeno le preprosto časovno omejitev (timer), je le ta običajno izračunana glede na tovarniško predvideno kapaciteto baterij.

Če ste v postopku obnove izbrali baterije z višjo kapaciteto, jih polnilec s časovno omejitvijo ne bo nikoli napolnil do konca (kar na dolgi rok škoduje bateriji) v enem ciklu polnjenja, zato je potrebno izračunati potreben čas polnjenja glede na podatke baterije in samega polnilca in potem ponoviti postopek polnjenja glede na izračun.

Najcenejše vrtalke imajo polnilce zelo enostavne in ne izklopijo polnjenja. Imajo samo omejen maksimalni tok polnjenja, ki je približno 1/10 kapacitete originalne baterije,kar pomeni, da se baterija polni približno 12 ur, potem pa jo je treba fizično odklopiti.

Pri tem upoštevajte deklarirano kapaciteto vaše nove baterije v miliamperih urah (mAh) in jo delite z navedenim polnilnik tokom vašega polnilnika, ki je naveden v mAh in napisan nekje na vašem polnilniku.

 

Zakaj moja popolnoma nova baterija z zmogljivejšo kapaciteto ne "deluje" tako dolgo kot je delovala stara baterija ?

Ker delovanje vsake polnilne baterije ali akumulatorja lahko realno ocenite šele po najmanj petih celih polnilnih ciklih. Kadar pričnete uporabljati novo baterijo jo je priporočljivo "formirati". To storite tako, da jo baterijo popolnoma napolnite in jo nato popolnoma izpraznite – temu pravimo polnilni cikel.

Za vsako polnilno baterijo je priporočljivo pred primerjavo in realnim ocenjevanjem narediti vsaj pet ciklov, da se baterija formira.

 

Koliko naj izpraznim baterijo pred ponovnim polnjenjem ?

Čeprav boste našli veliko razlag, bo zadostovalo, če se držite načela, da baterijo izpraznite do 90 % in jo nato priključite na polnilec. Če baterijo izpraznite popolnoma do konca povečujete možnost, da napetost baterije pade pod mejo, ki jo mora polnilec zaznati za pričetek polnjenja in posledično polnilec tako pregloboko izpraznjeno baterijo ne bo pričel polniti.

V ekstremnih primerih pregloboko izpraznjene baterije v kombinaciji s skladiščenjem take prazne baterije in pojavom samopraznjenja pripelje do uničenja baterije, saj lahko vodi tudi v zamenjavo polaritete.

 

Kako in kdaj naj preventivno polnim baterijo, če je ne uporabljam dalj časa ?

Če baterije ne uporabljate redno jo je koristno izprazniti in napolniti vsaj enkrat mesečno. Baterije imajo omejeno življenjsko dobo – če jih uporabljate ali ne - trajna neuporaba pa življenjsko dobo še dodatno skrajšuje.

 

Kako naj skrbim za baterijo?

Ne dovolite, da so baterije shranjene v prostoru, kjer temperatura pade pod ledišče. V takih pogojih je potrebno uporabiti namenski vzdrževalec baterij ali pa poskrbeti, da ima vaš polnilec funkcijo vzdrževalnega polnjenja (lahko tudi minimalen »float carge«). Tako postopek bo ohranjal vaše baterije napolnjene in pripravljene za uporabo ter preprečeval poškodbe nastale zaradi mraza.

Pazite, da ne uporabite polnilca, ki ne spremlja stanje napolnjenosti baterije – uporaba takega polnilca lahko poškoduje baterije, ker bodo prenapolnili baterijo in se ne bodo izključili. Pri uporabi takih polnilcev je potrebno izračunati potreben čas polnjenja in po poteku tega časa baterijo odstraniti iz polnilca. Vedno podrobno preučite navodila, ki ste jih dobili z vašim polnilcem.

  

LI-ION BATERIJ NE OBNAVLJAMO

Ali lahko obnovite Litij-ion polnilne baterije?

Ne. Razlog je: za pravilno in varno obnovo Li-Ion baterij je poleg menjave celic potrebno zamenjati  interno zaščitno vezje (bms ), ki se razlikuje med seboj glede na parametre polnjenja in praznjenja posameznega baterijskega paka. Cena originalnih vezij (kadar jih je sploh mogoče dobiti) je visoka, zaščitna vezja, ki so v izrabljenih baterijah pa ni nujno, da delajo v redu, včasih v paku sploh niso slabe  celice, ampak zaščitno vezje. Same celice se lahko ob neizpolnitvi vseh zaščitnih pogojev  vžgejo, za kar pa je težko nositi odgovornost, če bi prišlo do napake pri izdelavi paka.

 

OBNOVA BATERIJ IN OBNOVA BATERIJSKIH SKLOPOV ZA VSE VRSTE NAPRAV


Imamo dolgoletne izkušnje v dobavi, sestavi in obnovi baterij praktično vseh vrst in tipov. Če iščete nadomestno baterijo ali pa, če želite obnoviti obstoječo baterijo z novimi celicami – v obeh primerih vam z veseljem svetujemo in pomagamo do najboljše rešitve upoštevajoč ceno in kvaliteto

Postopek izbora najugodnejše celice ali baterije z vidika razmerja cene in kvalitete ni vedno preprosto. Različne baterije v svoji življenjski dobi v različnih načinih uporabe lahko delujejo različno dobro in potrebujejo različno stopnjo vzdrževanja, da se izognete predčasni odpovedi baterije. Zato nas pokličite in izkoristite naše izkušnje v vašo korist !

Delko Ebax je vodilni specialist za vse standardne in specialne baterije. Če potrebujete baterijo jo imamo v večini primerov na zalogi ali pa jo v redkih primerih dobavimo v najkrajšem času.

Ne najdete baterije na naši spletni strani ? Pokličite nas in poskrbeli bomo za vašo baterijo. Ko gre za baterije in baterijske pakete, skorajda ni situacije, ki jo ne moremo rešiti. Uporabite naše dolgoletne izkušnje za vašo korist!

 

V naši dolgoletni praksi smo obnovili skoraj vse baterije in baterijske sklope, ki smo jih dobili v izdelavo, iz Slovenije,  Italije, Avstrije in ostalih držav bivše Jugoslavije. Med njimi so:

Neg, Alpha Tools, Alemite, Aribex, Beghelli, Black & Decker, Black and Decker, Bosch, Brill, Chicago, Cine, Clansman, Coleman, Coon lights, Craftsman, DeWalt, Delta, Dewalt, Dust Buster, Fein, Felisatti, Fen, Festool, Gardena, Greenlee, Harbor Freight, Hilti, Hitachi, Homelite, Huskie, IRobot roomba, Ingersoll Rand, Iskra, Kawasaki Power Tools, Lincoln, Makita, Matco, Mactec,Metabo, Milwaukee, Moser, Nite Rider, Ok, Panasonic, Philips,Porter Cable (Porter-Cable, PorterCable) Quantum Turbo, Ridgid, Rigid, Roomba, Ryobi, Scooba, Sears, Senco, Skil, Snap-On, Stout, Wurth...

 

 

Izdelki 1 do 20 od skupno 36

na stran

Stran:
 1. 1
 2. 2

Izdelki 1 do 20 od skupno 36

na stran

Stran:
 1. 1
 2. 2