Visoko ločljivostne kamere AHD

Kaj je AHD HD, kake so njegove prednosti in slabosti ? Kliknite spodnjo ikono za prikaz celotne vsebine ...

AHD je kratica, ki pomeni "Analog High Definition – analogni video visoke ločljivosti". AHD je nova tehnologija (AHD 2.0) prenosa visoko ločljivostnega videa preko koaksialnih kablov. Pred pojavom AHD tehnologije je bil analogni video omejen na ločljivosti do 960h (torej najvišja analogna ločljivost je bila 960 x 480 slikovnih pik). Ta ločljivost je zadostovala dolgo časa, nato pa se je na video nadzorni sceni pojavila uporaba HD-SDI (»High Definition Serial Digital Interface«) in digitalna IPC (mrežne IP kamere). Obe tehnologiji sta omogočali dvig ločljivosti video posnetka, a za znatno višjo ceno.

Kakšne vrste kabla uporablja AHD za povezavo kamere in snemalnika ?

AHD kamere in AHD snemalniki so med seboj povezani z isto vrsto koaksialnega kabla kot tradicionalne analogne SD CCTV kamere in snemalniki – z običajnim RG59 ali RG6 koaksialnim kablom. Bistvena prednost pred sicer dražjimi HD-SDI kamerami je možnost uporabe koaksialnih kablov običajne kvalitete, medtem ko HD-SDI zahteva boljše koaksialne kable z bakrenim vodnikom in kvalitetnim opletom. Poleg tega je razdalja prenosa AHD v primerjavi s HD-SDI bistveno višja, poleg uporabe koaksialnega kabla pa je možna tudi uporaba že položenega UTP kabla ob dodatni uporabi namenskih pasivnih vmesnikov – "balonov".

Če AHD ne uporablja mrežnih kablov, kako potem lahko gledam kamere na mojem telefonu ?

Če uporabljate analogne AHD video nadzorne kamere, si seveda še vedno lahko na daljavo ogledate živo sliko ali posnetke tako, da se priključite na video snemalnik iz katerega koli mesta na svetu preko klasičnega TCP/IP protokola z računalnikom ali mobilno napravo, saj je AHD DVR običajno povezan v IP omrežje (LAN ali WAN), zato je postopek ogleda na daljavo enako kot pri IP kamerah.

Ali bo AHD zamenjal ostale analogne video nadzorne sisteme ?

Še pred kratkim je bilo mnenje večine strokovnjakov v video nazorni industriji, da se doba analognega video nadzora končuje. Leta 2007 se je pričel vzpon visoko ločljivostih IP kamer, ki je trajal precej časa, a se je navdušenje ob spoznanju zahtevnosti rokovanje, same instalacije ter stroškov upravljanja (ROI)malo umirilo. Končni uporabniki so ugotovili, da je IP kamere precej težje namestiti in da njihova visoka cena ne upraviči vedno višje ločljivosti – to so nenazadnje delno lahko pridobili z namestitvijo dodatnih nizko ločljivostih analognih SD kamer. Leta 2010 ob pojavu prve generacije HD-SDI analognih kamer namenjene video nadzoru (ta standard se je že preje dolgo časa uporabljal v HDTV video produkciji). Čeprav je bila HD-SDI kamera precej manj komplicirana za namestitev kot IP kamera, zaradi svoje visoke cene in izbirčnosti pri kvaliteti koaksialnih kablov ter kratkim razdaljam niso bile sprejete s pričakovanim navdušenjem. Poleg kratkih razdalj, je bilo pri HD-SDI problematično tudi dejstvo, da niso omogočali uporabe "video balonov" s katerimi bi v primeru že položenih UTP kablov lahko uporabili tudi te. A kakovost HD signala je bila izjemna, in industrija je nadaljevala razvoj analognega HD signala po koaksialnem kablu.

S prihodom prvega AHD standarda (AHD 0.8) se je rešila večina do sedaj naštetih problemov. Monterji lahko sedaj uporabijo že položene koaksialne kable enako kot pri kot tradicionalnih analognih CCTV kamerah in tudi razdalja, na kateri signal deluje je vsaj enaka, če ne večja. Za AHD sisteme so na voljo "video baloni", ki po potrebi omogočajo tudi uporabo že UTP kablov CAT5, če so le ti že položeni. In kar je najvažneje – cena AHD kamere je le malce višja kot cena analogne kamere. Za polno mero so na voljo AHD hibridni DVR zapisovalniki, ki omogočajo uporabo klasičnih in sodobnih analognih kamer v istem snemalniku, nekateri snemalniki z oznako "Tribrid" (kar pomeni trojno delovanje oziroma uporabo treh tehnologij v istem snemalniku – a ne v vseh kombinacijah) pa še uporabo IP kamer – torej vse tri tehnologije v enem snemalniku, pač odvisno od potrebe. Torej, sedaj so prvič na voljo snemalniki, ki končnim uporabnikom prepuščajo maksimalno svobodo pri sestavljanju in prilagajanju video nadzornega sistema, saj ob menjavi SD snemalnika z AHD ni prisiljen takoj zamenjati vse kamere naenkrat, ampak lahko uporablja še naprej stare SD video nadzorne kamere in jih postopoma zamenjuje z novimi AHD ali v primeru potrebe z IP kamerami. Tak pristop omogoča lastnikom video nadzornih sistemov, da postopoma zamenjajo sistem, in na manj pomembnih lokacijah po potrebi zadržijo obstoječe nizko SD CCTV kamere.

Za katere primere video nadzora je AHD najbolj primeren ?

1. za vse nove male in srednje velike sisteme video nadzora v prihodnosti
2. posebej je primeren za manjše video nadzorne sisteme, ki obsegajo do 16 kamer in 1 video snemalnik DVR
3. primeren je tako za domačo uporabo kot za uporabo v trgovinah, pisarnah, trgovinah ... skratka za vse male in srednje velike zasebne, poslovne in industrijske objekte
4. je najbolj ekonomična izbira v primerih, kjer želimo pri inštalaciji novega video nadzora uporabiti že položene koaksialne kable za signal in napajanje od starega video nadzornega sistema ( z dodatnim pretvorniki pa lahko uporabimo tudi LAN kable, če so ti že položeni) – tako da če že obstoječ video nadzorni sistem v praksi samo zamenjamo kamere in snemalnik, brez pomoči tehnične osebe.
5. je cenovno najugodnejša možnost video nadzora v visoki HD ločljivosti – že ob nakupu, še bolj pa kasneje ob uporabi, saj ne zahteva nobenega znanja informatike, ki je potreben pri upravljanju TCP/IP omrežja, potrebnega za uporabo IP kamer. |

AHD ni primeren (oziroma bolje rečeno ni racionalna izbira) za naslednje tipe objektov:

1. Če potrebujete samo eno kamero in bi se radi na njo priključili na daljavo z vašo mobilno napravo je IP kamera optimalnejša izbira, saj ima vsaka IP kamera kot rečeno vgrajen "celoten računalnik" in kot taka lahko deluje samostojno – nekateri IPC model celo omogočajo lokalno snemanje videa na spominske kartice, ki jih vložimo v kamero. AHD pa po drugi strani kamera vedno potrebuje snemalnik, na katerega se lahko potem priključite z vašim osebnim, prenosnim računalnikom ali vašo mobilno napravo. Ravno dejstvo, da AHD kamera ne vsebuje enote za TCP/IP komunikacijo in procesorja za stiskanje (kodiranje) omogoča njeno nižjo ceno – sama kamera pa je običajno identična. Ta del za TCP/IP komunikacijo in kompresijo imajo AHD v snemalniku, zato sama kamera ni funkcionalna brez snemalnika za razliko od IP kamere, ki je zaključena celota

2. Prednost (in istočasno slabost) IP kamer je v tem, da vsebujejo procesor za kompresijo in analizo slike že v sami kameri, zato se ob pravilno nastavljenem sistemu (z uporabo IPC OnVif 2.4 +) lahko vsa analitika izvaja v sami kameri in se v center (oziroma NVR) sporočajo zgolj dogodki. Video podatki pridejo po TCP/IP omrežju že stisnjeni (kodirani) in se samo še zapišejo na disk. Vse to nam omogoča postavitev velikih video nadzornih sistemov z tisoči kamer, saj je lahko centralna enota namenjena zgolj shranjevanju. V takih primerih je upravičena naložba v IP infrastrukturo in decentralizirano kodiranje in diagnostiko, saj bi bilo stiskanje oziroma kodiranje in istočasno zapisovanje 50 ali več video kanalov zelo ne ekonomično in bi zahtevalo ne sorazmerno drago infrastrukturo.

Kakšne so prednosti AHD video nadzora pred IP kamerami ?

– IP kamere brez modifikacije ne morejo prenašati podatke po koaksialnem kablu, zato je potrebno ob menjavi video nadzornega sistema zamenjati tudi kable.
– IP kamere podatke prenašajo po mrežnem LAN kablu. AHD pa video sliko prenaša preko koaksialnega kabla ali celo ethernet kabla (z uporabo pasivnih video balunov), kar omogoča uporabo obstoječe infrastrukture, prihranek časa in denarja. IP kamere ne more prenašati podatkov na razdaljah večjih od 100 metrov brez uporabe aktivne mrežne naprave (mrežnih stikal – switch). AHD lahko prenaša video več kot 500 metrov brez uporabe vmesne aktivne naprave.
– IP kamere zahteva aktivno upravljanje omrežja in predvsem pasovne širine, saj v nasprotnem primeru pride do težav pri delovanju video nadzornega sistema – pojava latence, "collision" in konfliktov v dodeljevanju IP naslovov – za upravljanje vsega tega pa je potrebno solidno znanje informatike. AHD z vsem tem nimajo problemov, ker ne uporablja IP omrežja za interni prenos podatkov in tako ne bo ovirala delovanje omrežja, ki ga je veliko lažje namestiti in kasneje spreminjati. Vzpostavitev AHD video nadzora je torej veliko cenejša kot vzpostavitev nadzora z IP tehnologijo (če primerjamo optično enako zmogljive kamere), še večja razlika v korist AHD pa se pokaže kasneje v delovanju.

Seveda imajo tudi IP kamere prednosti pred AHD sistemi, ki jih je potrebno upoštevati:

– IP kamere so že sedaj sposobne prenašati višje ločljivosti od 1080p (kar je trenutno najvišja ločljivost za AHD 2.0 sisteme).
– IP kamere z vgrajeno POE tehnologijo so sposobne napajanja po omrežnem LAN kablu (POE) tako da lahko od IP kamere do NVR zapisovalnika peljemo samo en kabel (seveda moramo uporabljati ustrezno POE stikalo.) Pri AHD sistemih je potrebno poleg signalnega kabla napeljati še en napajalni kabel
– IP kamera je omrežna naprava, ki lahko v omrežju deluje samostojno – za ogled ne potrebujete snemalnika.
– Če že obstaja kvalitetno LAN omrežje in razpoložljiva pasovna širina ni problem je z vidika polaganja kablov lažje dodati IP kamero kot pa potegniti nov koaksialni in napajalni kabel za AHD kamero.

Kakšne so prednosti AHD pred klasičnimi analognimi SD CCTV kamere ?

– SD CCTV kamere so omejene na 960h resolucijo (kar je 960 x 480 slikovnih pik). AHD imajo ločljivost do 1080p (2 milijona slikovnih pik), kar je 1920 x 1080 slikovnih pik. AHD ima torej do 450 % višjo ločljivost in posledično lahko prikaže veliko podrobnejšo sliko kot klasične video nadzorne kamere.
– SD CCTV kamer po koaksialne kablu lahko prenašajo samo sliko, zvok in opcijski nadzor na daljavo morata potekati po dodatnih kablih. AHD uporabijo za prenos slike, zvoka in oddaljenega nadzora samo en kabel, tako da je to lahko prihranek časa in denarja.
– Cena SD in AHD se je skoraj izenačila, a za isti denar boste dobili veliko več pikslov – torej več slike pri AHD.

Kakšne so prednosti AHD pred HD-SDI ?

– Največja hiba sicer vrhunskega HD-SDI 1.0 video nadzornega sistema je omejitev na 100 metrov za zanesljiv video prenos (je pa z vgradnjo dodatkov – ojačevalcev/repetarjev – možno to razdaljo podaljšati). AHD ima kot rečeno možnost razdalje do 500 metrov. Nove verzije HD-SDI bodo to omejitev odpravile.
– HD-SDI 1.0 omogoča po enem kablu zgolj prenos video slike, za prenos zvoka in kontrolne podatke je potrebno namestiti dodatne kable. AHD lahko po istem kablu prenaša vse troje, in tako bistveno zmanjša porabo kablov.
– HD-SDI signal se lahko prenašajo le preko visoke kakovostnih koaksialnih kablov s čistim bakrenim vodnikom, AHD pa deluje tudi na običajnih video koaksialnih kablih z aluminijastim vodnikom, ali pa celo preko računalniških mrežnih kablov z dodatno uporabo »video baloonov«.
– Kamere AHD so bistveno cenejše kot kamere HD-SDI.

in nenazadnje : kake so slabosti AHD ?

– integracija s kompleksnimi sistemi proti vlomnega varovanja in beleženja dostopa je (trenutno) še omejena, se pa razvija.
– trenutna (standard AHD 2.0) najvišja ločljivost je FULL HD (1920 x 1080 pik). V pripravi je nov standard AHD 3.0, ki bo podpiral višje ločljivosti, a še ni dobavljiv.
– kvaliteta video slika (ne ločljivost) v ekstremno slabih svetlobnih pogojih še vedno ni tako dobra, kot je bila pri optično kvalitetnih SD CCD kamerah, ker AHD uporablja čipe za zajem slike CMOS tehnologije.
– pri zahtevi za centralni video nadzor se pri večjem obsegu video nadzornih kamer (npr. več kot 16) pojavi problem zagotavljanja procesorske moči za zahtevnejšo video analizo in predvsem za zagotavljanje kompresije podatkov, saj AHD kamere ne stiskajo podatkov, to delo je prepuščeno centralni nadzorni enoti (AHD snemalniku). IP kamere slike pa nasprotno pošljejo že stisnjeno sliko, saj stiskanje (kompresijo) izvedejo neposredno ob zajemu v sami kameri.

 

 

O AHD sistemu – malo bolj tehnično ...

AHD je kratica za odprti standard analognega prenosa visoko-ločljivostne video slike, ki jo je razvil južno korejski proizvajalec NextChip. Ker je standard odprt (za razliko od konkurenčnih rešitev) je na trgu več proizvajalcev AHD opreme, zato ni nevarnosti, da bi se znašli v zaprtem monopolnem sistemu, prepuščeni cenovni politiki enega in edinega proizvajalca.

Podobno kot klasični, starejši video-nadzorni sistemi tudi AHD za prenos slike uporablja klasične Cat75-3 koaksialne kable, po njih je zmožna prenašati ne stisnjeni 720p / 1080p video signal na razdalji do 500 metrov. AHD je uspešno premagal predhodno omejitev za HD analogni prenos video podatkov (< = 100 metrov), saj omogoča cenovno ugodno video povezavo visoke ločljivosti brez latence – torej pravo »REAL TIME« sliko.

Video visoke ločljivosti (pogosto imenovan HD) vključuje več med seboj različnih formatov video zapisa: 1080i, 720P, 1080P, 1080i60 tako na primer pomeni fizično ločljivost 1920 x 1080 prepleteno skeniranje, 30 celih slik na sekundo; 720 P 60 označuje fizično resolucijo 1280 x 720, uporabo progresivnega skeniranja in 60 slik na sekundo; 1080 P 60 pomeni fizično ločljivost 1920 x 1080, progresivno skeniranje in 60 slik na sekundo.

AHD se od klasičnega CCTV video nadzora (na primer 960H), ki uporablja CCD slikovni senzor razlikuje v tem, da uporablja visoko ločljivostni CMOS senzor za zajem progresivne slike. Najbolj znani proizvajalci CMOS slikovnih senzorjev so Aptina, Sony, Omnivision in Pixelplus.

AHD standard se razvija. Prva verzija je bila AHD 0.8 (960H), nato je bila AHD 1.0 (HD) in sedaj AHD 2.0 (FULL HD). V pripravi je že tudi tretja verzija, ki naj bi omogočila še višjo ločljivost slike.

AHDL: AHD 0.8, deluje z 960H AHD kamerami in tradicionalni analogni kamerami
AHDM: AHD 1.0, deluje z 960P / 720P / 960H AHD kamerami
AHDH: AHD 2.0, deluje z 1080P / 960P / 720P / 960H AHD kamerami

Izdelkov: 6

na stran

Izdelkov: 6

na stran

Imate kakršnakoli vprašanje o izdelkih iz skupine Visoko ločljivostne kamere AHD?

Pokličite nas na telefon (01) 541 51 60, (04) 234 33 33 in (05) 630 1 630 in z veseljem vam bomo odgovorili na kakršna koli vprašanja o izbiri izdelkov iz skupine Visoko ločljivostne kamere AHD. Pokličite nas ali pa nas obiščite v Kranju, Ljubljani in Kopru in skupaj bomo poiskali optimalno rešitev!