Kliknite "Povečaj sliko" za ogled slike v večji velikosti !

North American P-51D Mustang 8th AF

 • Merilo: 1:72
 • Težavnost 3
 • Samostojni model
 • Plastična maketa

This kit depicts the D-variant of the P-51 Mustang, which is considered by many to be the greatest fighter aircraft of WWII. The famous form of the P-51D, including its radiator and laminar-flow wing, is accurately reproduced. The flaps may be assembled in lowered position. One pilot figure and three marking options are included.
Šifra: TAMIYA61040

Razpoložljivost: Na zalogi

KP KR LJ
€27,19

Cena dostave - brezplačna dostava za vsa naročila nad 10 €
Pri vsakem vašem nakupu v skupnem znesku nad 10 € je dostava za celotno naročilo brezplačna (velja za celoten teritorij R Slovenija) !

Pri nakupu do 10 € je cena dostave 3,9 €.

Seveda pa lahko naročene izdelke v etrgovini takoj prevzamete v naših trgovinah s vašo številko naročila (dobite jo po emailu ob naročilu) brez stroškov dostave (seveda to velja tudi za naročila pod 10 €)!

Kaj je redna cena?
Redna cena je označena s sivo oziroma črno barvo in velja za neregistrirane uporabnike, ki bodo s strokovno pomočjo prodajalcev nakup opravili neposredno v naših prodajalnah. Cena vsebuje DDV. V primeru, da vam ne moremo ponuditi (nižje) spletne cene, je redna cena veljavna tudi za vse nakupe registriranih kupcev v naši spletni trgovini.

Kaj je spletna cena?
Spletna cena je označena z rdečo barvo velja za vse registrirane kupce spletne trgovine www.delko.si. Registrirani kupec postanete ob oddaji naročila preko spletne košarice na spletnem mestu www.delko.si. Cena vsebuje DDV.

Zakaj  kupovati v Delko d.o.o.o ?

 1. Izdelki so na zalogi v naših skladiščih, zato vaše naročilo lahko po potrjenem spletnem naročilu takoj prevzamete  v Ljubljani, Kranju ali Kopru brez poštnine ali kakršnih koli doplačil - to seveda velja tudi za naročila pod 10 €!
 2. Poštnina za naročila do 10 €  je 3.90 €. Nad tem zneskom poštnino krijemo mi!
 3. Naročila odpošljemo dnevno ob 16.00
 4. Varen nakup: če vam izdelek ne ustreza, nam to sporočite v roku 14 dni ter nam ga vrnete (v roku nadaljnih 14 dni), mi pa vam vrnemo denar. Plačate le povratno poštnino!
 5. Varen postopek nakupa preko SSL šifrirane povezave
 6. Z vami smo že več kot 25 let !
 7. V naših skladiščih je stalno na zalogi več kot 20.000 artiklov

 

 

 

Opis

Težavna stopnja: 3
Merilo: 1:72
Dolžina: 195 mm
Razpon kril: 235 mm
Število sestavnih delov: 51

Težavna stopnja 1 do 5 (1 najlažje -> 5 zelo zahtevno)

TAMIYA makete spadajo med bolj kvalitetne makete na tržišču in zaradi tega, tudi držijo višjo ceno. Plastični sestavni deli so lepo uliti in imajo lepe in podrobne detajle. V veliki večini primerov ne potrebujemo nobenega kita in zelo malo delov je potrebno brusiti. Navodila so lepo označena in vedno priporočajo uporabo Tamiya barv. (Te seveda lahko zamenjate z drugimi.) Nekateri motorji imajo tudi dodatke, ki jih je potrebno dokupiti, niso pa nujni za osnovno sestavo. Ti dodatki so običajno kovinski delčki, ki še dodatno obogatijo z detajli in naredijo maketo bolj realistično. Vsekakor se priporoča uporaba Airbrush pištole za barvanje oz. če ne gre drugače barva v pločevinki s potisnim plinom. Če barvate s čopičem boste potrebovali veliko potrpežljivosti in natančnost. LEVEL sistem, ki velja za Revell makete, tu ni popolnoma enak. Vendar sem skušal na lastno pobudo, najti ekvivalentne stopnje za motorna kolesa.  Samo sestavljanje v večini primerov ni težko in seli skupaj sedejo zelo dobro.

Trivia:

North American P-51 Mustang je bil ameriški enosedežni lovec in lovski bombnik dolgega doleta med drugo svetovno vojno, v korejski vojni in tudi še v vietnamski vojni in drugih oboroženih spopadih.

Zasnovali in izdelali so ga po britanski specifikaciji. Prototipni NA-73X so predstavili 9. septembra 1940, le 102 dneva po podpisu pogodbe, prvič je poletel 26. oktobra. Mustang je bilo prvo letalo, ki so zanj uporabili krila z novim laminarnim profilom.

Mustang je bil sprva zasnovan za motor Allison V-1710, ki pa je imel na večjih višinah zelo omejene sposobnosti; ameriški dnevni bombniški napadi visoko letečih bombnikov so se odvijali ravno na teh višinah. V RAF-u ga uporabljali so kot izvidniško letalo in kot lovski bombnik (Mustang Mk I). Angleži so mu tudi dali ime Mustang. Na britanski predlog so mu v različici P-51B in C vgradili veliko boljši motor Rolls-Royce Merlin, ki je povsem spremenil Mustangove sposobnosti v višinah nad 4.500 m in mu povečal zmogljivosti, primerljjive z nemškimi lovci (zlasti Bf-109) . Končni različici, P-51D in P-51K, sta bili opremljeni z motorjem Packard V-1650-7 (licenčni Packardov motor je imel povsem drugačno vpetje na trup kot Merlin) z dvostopenjskim in dvohitrostnim kompresorjem. Spoznamo ju po kapljičastem pokrovu kabine, ki je omogočal odlično vidljivost.Oborožen je bil s šestimi .50 " (12.7 mm) Browningovimi strojnicami.

Od konca leta 1943 so v ameriški 8. zračni armadi za lovsko spremstvo bombnikov v napadih na nacistično Nemčijo uporabljali različico P-51B. Od sredine leta 1944 jo je v enotah postopoma nadomeščala različica P-51D. V 2. taktični zračni armadi RAF in v ameriški 9. zračni armadi so z Merlini opremljene Mustange uporabljali zlasti kot lovske bombnike, pri čemer se je pokazala njegova neprimernost za jurišnika za napade na tleh, saj je bil hladilni sistem motorja zelo ranljiv za zadetke. Uporaba Mustanga v obeh vlogah je pripomogla, da je v drugi polovici leta 1944 moč Luftwaffe znatno opešala. Nekateri menijo, da je k temu znatno pripomogla tudi uporaba letala P-47 Thunderbolt.

Video

Dodatne informacije
DELKO KODA TAMIYA61040
EAN koda 4950344992911
Proizvajalec Tamiya
Tip makete Starodobna letala
Težavnostna stopnja Level 3
Merilo 1:48
Pakiranje SAMOSTOJNI MODEL
Popup okno koda tamiya10