Naroči se na RSS vire

Moto akumulatorji

Dolgoletne izkušnje pri distribuciji in prodaji moto akumulatorjev nam omogočajo, da vam lahko ponudimo akumulatorje preizkušenih proizvajalcev in konstantne kvalitete za sprejemljivo ceno. A vedno lahko pride do težav in problemov. Včasih zaradi napačnega ravnanja z njimi, včasih zaradi nenamenske uporabe, včasih pa tudi zaradi napake v izdelavi samega akumulatorja – zato naj bo pričujoč sestavek v pomoč pri izogibanju pogostih napak pri rokovanju z akumulatorji, če pa do njih že pride, pa za hitrejšo in lažjo ugotovitev vira težave.

Zaradi kemičnih procesov, ki neprekinjeno potekajo v notranjosti aktiviranega akumulatorja si je za lažje razumevanje koristno predstavljati vsak aktiviran akumulator kot »živ« izdelek z omejeno in določeno življenjsko dobo. Ta teče tudi v primeru, ko takega akumulatorja ne uporabljate.

Aktiviran akumulator je vsak akumulator, ki že vsebuje elektrolit. Akumulator, ki ima ob dobavi elektrolit priložen v zunanji embalaži ni aktiviran in seveda v njem ni nevarnosti samo-praznjenja. Seveda pa je potrebno tak akumulator pred prvo uporabo aktivirati tako, da vanj nalijemo priloženo kislino skladno z navodili. 

Razlog za največji odstotek težav z akumulatorji:
samo-praznjenje akumulatorja in kako ga preprečiti

Pri vsakem aktiviranem akumulatorju, ki ni v uporabi in se torej ne dopolnjuje z električno energijo je potrebno upoštevati pojav samo-praznjenja. 

Samo-praznjenje akumulatorjev je pojav, ko se zaradi notranjih kemičnih reakcij postopoma zmanjšuje količina v njem shranjene električne energije brez vzpostavljenega stika med elektrodami – torej, ko se z motorjem ne vozimo dlje časa in istočasno v tem obdobju mirovanja akumulatorja tudi nimamo priključenega na zunanji vzdrževalni polnilec, ki bi v rednih časovnih intervalih preverjal količino izgubljene energije in jo po potrebi dopolnjeval s tako imenovanim vzdrževalnim polnjenjem. 

Obseg samo-praznitve je seveda odvisen od časa mirovanja akumulatorja (dlje časa, ko motor ne uporabljamo, večja je stopnja samo-praznjenja), od temperature okolja (višja je temperatura, hitreje potekajo kemični procesi v akumulatorju in večja je stopnja samo-praznjenja), od tehnologije akumulatorja (klasični akumulatorji s tekočim elektrolitom se samo-praznijo precej hitreje kot akumulatorji, kjer je elektrolit ni v tekočem stanju) in nenazadnje tudi od starosti in iztrošenosti akumulatorja. 

Upoštevanje in preprečevanje samo-praznjenja akumulatorjev je še posebej pomembno pri akumulatorjih za motorje, ki se običajno v zimskih mesecih ne uporabljajo. Nevarnosti izpraznitve akumulatorja se najučinkoviteje izognete tako, da akumulator v obdobjih, ko motor dlje časa ne boste uporabljali priključite na zunanji vzdrževalni polnilec. 

Da preprečimo samo-izpraznjene do stopnje, ko akumulator ni več sposoben zagnati motorja ali celo do poškodbe akumulatorja zaradi sulfatizacije je potreben redni mesečni nadzor napetosti akumulatorja. 

Na splošno velja, da je potrebno akumulator s tako izmerjeno napetostjo pod 12.4 V takoj napolniti s primernim polnilcem za vaš tip akumulatorja. V primerih pretiranih in globokih izpraznitev vam ne svetujemo »hitrega polnjenja«, ampak polnjenje s polnilnim tokom enakim 1/10 kapacitete vašega akumulatorja v trajanju 12 ur. Pri popolnoma napolnjenem akumulatorju mora biti izmerjena napetost vsaj 12.65 V , na površini elektrolita pa se pričnejo pojavljati drobni mehurčki. Če ima vaš akumulator vgrajene odzračevalne ventile jih pred polnjenjem odstranite, da omogočite neoviran izhod med polnjenjem nastalih plinov, nato pa jih vrnite v prvotni položaj.

Izdelki 1 do 20 od skupaj 95

na stran

Stran:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Izdelki 1 do 20 od skupaj 95

na stran

Stran:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Imate kakršnakoli vprašanje o izdelkih iz skupine Moto akumulatorji?

Pokličite nas na telefon (01) 541 51 60, (04) 234 33 33 in (05) 630 1 630 in z veseljem vam bomo odgovorili na kakršna koli vprašanja o izbiri izdelkov iz skupine Moto akumulatorji. Pokličite nas ali pa nas obiščite v Kranju, Ljubljani in Kopru in skupaj bomo poiskali optimalno rešitev!